استاندارد طراحی آزمایشگاه شیمی
استاندارد طراحی آزمایشگاه شیمی، به دلیل استفاده از مواد شیمیایی و اسیدی پرخطر در محیط آزمایشگاه شیمی ، پرسنل و کارکنان همواره ر معرض خطر هستند . به همین علت استاندارهای آزمایشگاه شیمی جزئیات زیادی مورد بررسی قرار می دهد . استاندارهای آزمایشگاه در زمان راه اندازی باید اجرا شوند تا محیط امنی برای کاربران ازمایشگاه ایجاد گردد. رعایت استاندارهای ایمنی علاوه بر حفظ سلامت کاربران آزمایشگاه در روند پیشرفت تحقیقات و نتایج دقیق آزمایشات تاثیر زیادی دارد . در ادامه مهم ترین موارد استانداردطراحی آزمایشگاه شیمی را شرح خواهیم داد.
جزئیات طراحی آزمایشگاه شیمی
جزئیات طراحی آزمایشگاه شیمی شامل مجموعه ای از استانداردهای جنرال محیط آزمایشگاه و تجهیزات آزمایشگاهی می باشد که باید رعایت و بکارگیری این عوامل محیط پر خطر آزمایشگاه شیمی را تا جای ممکن ایمن کرد .
مهم ترین مسئله ای که در زمان راه اندازی آزمایشگاه شیمی باید به ان توجه شود مدیریت عدم انطباق به عنوان اصلی ترین رکن مدیریت کیفیت است .به همین دلیل لازم است در طراحی محیط های تحقیقاتی برای پروژه های شیمیایی با اجرای استانداردهای لازم از وقوع خطا و عدم انطباق تجهیزات آزمایشگاهی جلوگیری نماییم .
رعایت جزئیات طراحی آزمایشگاه شیمی قبل از راه اندازی و تهیه تجهیزات مورد نیاز ضروری است .
لیست جزئیات استاندارد آزمایشگاه شیمی شامل موارد زیر است :
- طراحی اولیه استاندارد متناسب با فضای پژوهشی
- جداسازی دقیق و متناسب فضاها با در نظر داشتن کاربری محیط و تعداد پرسنل آزمایشگاه
- کابینت بندی آزمایشگاه مطابق با استاندارد محیط آزمایشگاه انجام شود .
- استفاده از هود شیمیای مناسب و بکاگیری سیستم نهویه با کیفیت
- نور پردازی استاندارد
- استفاده از اتصالات و سیستم برق مناسب
- بکارگیری سیستم حمل نمونه استاندارد
- کمد نگهداری موارد شیمیایی با کیفیت
طراحی فضای فیزیکی آزمایشگاه شیمی چرا باید انعطاف پذیر باشد ؟
انعطاف پذیری در طراحی فضای فیزیکی یکی دیگر از الزامات طراحی آزمایشگاه شیمی می باشد .طراحی اولیه فضا باید بگونه ای آینده نگر انه باشد که تمامی احتمالات از جمله گسترش فعالیتها ،اضافه شدن تجهیزات جدید به آزمایشگاه و در صورت نیاز تغییر چیدمان آزمایشگاه در جهت تغییر کاربری ، در آن پیش بینی شده باشد .
از این روبرای موفق شدن در طراحی فضای فیزیکی آزمایشگاه شیمی که حداکثر انعطاف پذیری را داشته باشد نیاز به مشاوره تخصصی با کارشناسان طراحی وراه اندازی آزمایشگاه هستیم .
مشاوره تخصصی راه اندازی آزمایشگاه این اطمینان خاطر را در صاحبان آزمایشگاه ایجاد می کند که علاوه بر رعایت تمامی استانداردهای لازم محیط آزمایشگاه ،اصل انعطاف پذیری نیز در جهت کاهش هزینه های احتمالی رعایت می گردد. کارشناسان ما در شرکت تجهیزات آزمایشگاهی دوریس ضمن مشاوه تخصصی در زمینه طراحی و راه اندازی آزمایشگاه شیمی همراه شما در تمامی مراحل تجهیز و راه اندازی آزمایشگاه تان خواهند بود .
تیم نظارتی طراحی استاندارد آزمایشگاه شیمی شامل چه کسانی است ؟
لیست کارشناسانی که درتیم نظارتی طراحی استاندارد آزمایشگاه شیمی باید حضور داشته باشند :
- مسئول فنی آزمایشگاه شیمی
- تیم کارشناسان متخصص در بخش های مختلف آزمایشگاه شیمی
- معمار و مهندس اشنا در اصول طراحی آزمایشگاه شیمی
- گروه اجرایی متخصص و حرفه ای در سکوبندی آزمایشگاه شیمی
همکاری با شرکت سکوبندی معتبر علاوه بر اطمینان از داشتن محیط کاری ایمن و منعطف تاثیر زیادی در بهبود گردش کار و افزایش راندمان پرسنل آزمایشگاه خواهد داشت . علاوه بر این موارد طراحی استاندارد آزمایشگاه باعث مدیریت هزینه اولیه سکوبندی و جلوگیری از تحمیل هزینه های تعمیزات و با طراحی در آینده دارد . مجموعه تجهیزات آزمایشگاهی با بکارگیری نیروهای متخصص و متعهد در طراحی و راه اندازی انواع آزمایشگاه با کاربری های صنعتی ، تحقیقاتی ، درمانی و آموزشی این اطمینان خاطر را به صاحبان آزمایشگاهی می دهد که طراحی فضای داخلی آزمایشگاه ایشان در نهایت انعطاف پذیری، با رعایت استاندارد های روز و استفاده از متریال مرغوب و هزینه کاملا رقابتی اجرا و راه اندازی خواهد شد .
مهم ترین استاندارد های طراحی آزمایشگاه شیمی
- استفاده از میز توزین استاندارد جهت نصب ترازو
- جانمایی میز توزین در جای مناسب ، دور از درب و پنجره ها و محل تردد
- ضروری است که در آزمایشگاههای شیمی 3 شیر اصلی ( قطع و وصل مرکزی ، شیر قطع اضطراری گار مصرفی و..) بر روی سکوبندی نصب شود .
- استفاده از صفحه رویه ضد اسید ، سینک ضد اسید آزمایشگاهی ، شیرآلات آزمایشگاهی ضد اسید و مقاوم در برابر مواد خورنده در سکوبندی آزمایشگاه الزامی است .
- بکارگیری مصالح ساختمانی نسوز و غیر قابل اشتعال در ساخت و طراحی داخلی آزمایشگاه شیمی الزامی است.
- کف پوش آزمایشگاه شیمی باید در برابر مواد اسیدی و قلیایی مقاوم باشد .
- در محیط آزمایشگاه شیمی هوا باید در جریان باشد و سیستم تهویه هوا از اهمیت بالایی برخوردار است برای این منظور استفاده از هود شیمیایی ( (fume hood و فن آزمایشگاه الزامی است .
- سرعت هوا در قسمت ورودی هود در زمان باز بودن درب و پنجره ها روی 25 سانتی متر برثانیه تنظیم گردد. همچنین نصب هود یا دودکش های مخصوص تخلیه بخارات سمی باید در مکان مناسب نصب گردد.
- تنظیم رطوبت محیط آزمایشگاه شیمی بین 25 تا 75 درصد .
- استفاده از سیستم گرمایش و سرمایش مناسب در محیط آزمایشگاه بگونه ای که دما همواره بین 21 تا25 درجه سانتی گراد تنظیم باشد .
- نصب دوش و چشم شوی اضطراری در مکان مناسب